Prestaties op milieugebied

Groen kantoor

Merinox groep zet zich in voor de duurzame ontwikkeling van de plaatsen waar we actief zijn. Door middel van transparante pogingen om onze globale milieu- en sociale prestaties binnen de totale Merinox Groep te verbeteren. Merinox hanteert de internationale normen voor het integreren van verantwoord ondernemen binnen de dagelijkse bedrijfsvoering. Wij zetten ons in om het milieu te beschermen.

De focus op energie

We stimuleren het verminderen van het energieverbruik binnen ons bedrijf. Dat kan al met zulke eenvoudige maatregelen als ervoor zorgen dat het licht wordt uitgedaan op plaatsen waar niet gewerkt wordt en door computers, beeldschermen, kopieermachines, randapparatuur, etc. ’s nachts, of als ze niet gebruikt worden, uit te zetten.

Zonnepanelen

Merinox kan melden dat het plaatsen van elektriciteit-opleverende zonnepanelen op ons magazijn eindelijk voltooid is. Op de weg van Merinox naar een schone energievoorziening in de toekomst is zonne-energie een steeds belangrijkere bouwsteen. Daarom hebben we een 40.000 KWH zonnepaneelinstallatie op het dak van ons magazijn geplaatst, waarmee we tot 120% van de gebruikte elektriciteit van ons kantoor en magazijn afdekken. Het is een duidelijk bewijs van onze energie-efficiënte manier van werken. Vanaf vandaag kunnen we de benodigde energie van ons bedrijf volledig zelf opwekken met zonne-energie via panelen. Het volledige project “wordt geacht zichzelf de komende 8 jaar terug te betalen in de vorm van energiebesparing”.

Efficiënt transport

Ons toegewijd transportteam plant zorgvuldig alle routes in om ervoor te zorgen dat binnen onze totale Europese dekking alle onnodige kilometers worden uitgesloten.
Ons groene commissie en onze medewerkers zijn allemaal vastbesloten om continu te werken aan een duurzamere toekomst, door natuurlijke hulpbronnen te beschermen en te behouden en onze impact op het milieu te minimaliseren.

Merinox kiest voor duurzame verlichting

Energie-efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen neemt een belangrijke plaats in binnen de bedrijfsfilosofie van Merinox. Het plaatsen van duurzame LED-verlichting in het kantoor en het magazijn in Alblasserdam sluit daarbij volledig aan. In totaal zijn 532 TL-buizen vervangen door energiezuinige LED-buizen. Een grote investering, die we echter al binnen een paar jaar terugverdienen door een besparing van ongeveer 50% op ons energieverbruik. Een economische investering, die ook nog eens beter is voor het milieu.

Oplaadbare batterijen

We zijn gestopt met het gebruiken van standaard alkalinebatterijen, die de voor het milieu zeer schadelijke stoffen zink, cadmium en mangaan bevatten. We vervangen ze door milieuvriendelijkere, oplaadbare batterijen, die door hun nieuwe technologie meer dan 1000 keer gebruikt kunnen worden. Ze bevatten geen cadmium meer en zijn daarom veiliger voor het milieu. Alle, zelfs oplaadbare, batterijen bevatten corrosieve stoffen en zware metalen. Hoe minder batterijen gebruikt worden, des te minder er ook gemaakt hoeven worden. Omdat we dus geen eenmalig te gebruiken batterijen weggooien, zullen ze ook niet op stortplaatsen terechtkomen of uw prullenbak bijna zo snel vullen.

Paperless office

Met het verminderen van afval kun je al bij de bron beginnen. Daarom print Merinox zo weinig mogelijk, en slaan we de meeste van onze documenten op op onze hoofdcomputer of in de cloud. Daardoor werken we efficiënter en gaan de kosten omlaag. En als dan toch papierwerk nodig is, dan gebruiken we beide zijden van het papier.

Cartridges

Alle inktcartridges van onze printers en kopieermachines worden verzameld en gerecycled.

Papier- en plastic recycling

Merinox heeft met succes een kantoorpapier & plastic-recyclesysteem ingevoerd. Het was relatief eenvoudig om de medewerkers daaraan mee te laten werken en ervoor te zorgen dat de materialen aan de bron gescheiden worden. Voorwaarde is onder meer dat de prullenbakken schoon blijven en dat er geen andere zaken dan papier in worden gegooid. Dit resulteert enerzijds in kostenreductie en toont daarnaast aan dat ons bedrijf betrokken is bij het milieu, door deze verantwoorde manier van optreden.   Tegenwoordig is het recyclen van alle kantoor- en werkplaatspapieren een fundamentele, minimum milieubesparende aanpak binnen ons bedrijf.

Laadpaal voor elektrische auto’s

Merinox beschikt over een eigen elektronische laadpaal.
Zo kunnen onze werknemers op een groene en milieubewuste manier de weg op!